Home      Serbisk     Bestyrelsen      Pressen      Aktiviteter       Medlem       Vedtægter      Sponsorer 

         Menu

Serbiens Ambassade
Fakta om Serbien

Integration

Praktiske råd

Serbiens Hovedstad

Nyheder fra Serbien

Billeder fra Serbien

Serbia Travel

Arkivet

Links

Guestbook

 

 

 

 

 

Serbisk Kulturaften i Musikstalden den 18.12.2010.    

        

 

Næstveds serbiske forening Djerdap afholdt Serbisk Kulturaften lørdag den 18.12.2010, i Musikstalden på Grønnegade Kaserne, i anledning af den nystiftede kulturafdeling i foreningen.

Der var mulighed for at lære mere om den kulturelle arv, en stor del af Næstveds serbiske familier har med i bagagen fra deres oprindelsesland. Formålet med arrangementet var det ædle at skabe et tværkulturelt festligt forum i Næstved samt at præsentere den serbiske kultur via det serbiske køkken, serbisk vinsmagning, serbisk sang, serbiske folkedragter, serbisk håndarbejde samt kunstbileeder af serbiske kunstnere.

 

Ved aftenens begyndelse var der allerede dukket flere nysgerrige danskere op, og arrangementet begyndte med serbisk samt den danske nationalsang. Aftenen igennem blev de forskellige shows og foredrag. Undervejs gennem aftenen kunne Djerdap tilbyde danskerne forskellige serbiske retter, som røget kød, cevapcici med ajvar, kåldolmere, grillede peberfrugter,mv. Der var mange forskellige udvalg, som danskerne tog godt imod og spiste med god appetit.

 

Kulturaftens første foredrag blev afholdt af Dragan Mikulovic, som er formand for serbisk forening Djerdap og driftsleder ved busselskabet Nobina i Næstved. Dragan fortalte primært om serbere bosiddende her i Danmark, om at de er én af de indvandrergrupper, som klarer sig bedst hvad angår integration og uddannelse, set i forhold til de andre etniske grupper. Desuden snakkede han om den serbiske kultur og nogle af de forskelle mellem den serbiske og den danske kultur. Dragan kom bl.a. ind på emner som integration, uddannelse, religion. Sammen med foredraget havde han desuden lavet en power-point show, så danskerne kunne se nogle smukke billeder fra Serbien.

 

Den serbiske konsul i Danmark Nenad Maricic  hilste også på forsamlingen, han tilføjede at både ham selv og Ambassadøren Vida Ognjenovic var stolte af den serbiske forening Djerdap i Næstved,  derfor var det vigtigt også at få dette fortalt til danskerne, at foreningen Djerdap har eksisteret i snart 40 år, det siger en del om foreningens arbejde. Ambassaden håber på at Djerdap vil blive ved med at præsentere Serbien og den serbiske kultur som hidtil for borgerne i Næstved Kommune.

 

Foreningen havde også besøg af Christian Axboe Nielsen - adjunkt, Sydøsteuropastudier Aarhus Universitet, Christian holdt foredrag om Serbiens vej til EU. Det var virkelig en spændende emne han tog op. 

Han mener, at Danmark bør hjælpe unge serbere med legater og stipendier, så ...de kan komme på udveksling til eksempelvis Københavns Universitet eller Aarhus Universitet.

 

Efter præsentation af den serbiske kultur, var der pause. Her kunne Djerdap byde på mange forskellig serbiske retter til aftensmad til de indbudte gæster. Der var forskelligt at vælge imellem. Danskerne tog først lidt af hvert for at prøve det hele, og vi fik respons tilbage på, at maden smagte dejligt. Nogle gæster gik flere gange op til tag-selv-bordet og tog af sig de retter, som de kunne lide. Indimellem maden var der også tid til en snak med de andre gæster som var tilstede, og desuden kunne de nysgerrige se udstillinger af de typisk serbiske traditioner. Det drejede sig bl.a. om det serbiske folkedragter.

 

Som afslutning på denne referat af  kulturaftenen i Næstved, skal det siges, at arrangørerne bag fik positivt feedback fra de danskere samt serbere som var til stede. Det var danskere som var utrolig glade for, at vi havde arrangeret en aften af denne slags og fortalt om den serbiske kultur og historie. Nogle var nærmest intetanende da de kom til kulturaftenen, men da den blev færdig, havde de fleste hørt og forstået mere om den serbiske kultur og traditioner som der er forbundet, og ikke mindst kendte de nu mere til situationen i Serbien i dag.

Arrangementet var økonomisk støttet af Næstved Kommune.

 

Nyheder

 

Serbisk Kulturaften

 

Serbisk folkedans 1. maj

 

 Folkedragter i  Byrådet

 

 

E - mail: info@djerdap.dk • +45 21660892 • Grønnegade 10 • 4700 Næstved • Danmark